Przepis na jedną porcję:
- ok. 1/4 paczki makaronu spaghetti (ja użyłam bucatini)
- oliwa z oliwek
- 7 czarnych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sok i skórka z cytryny (oczywiście nie z całej cytryny - wystarczy odrobinka)
- papryczka chili lub suszone płatki chili
- pęczek rukoli
- ser parmezan (lub inny twardy)
Wlewamy oliwę na patelnię, wrzucamy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone oliwki. W tzw. międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, którą wcześniej solimy. Na patelnię dorzucamy skórkę i sok z cytryny oraz papryczkę chili. Jeśli używacie płatków suszonych to ok. 1/2 łyżeczki (trzeba uważać, bo są naprawdę ostre).
Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy al dente (taki smakuje najlepiej). Następnie odcedzamy makaron, ale nie przelewamy go zimną wodą! Mieszamy z sosem na patelni i dodajemy liście rukoli.
Na koniec posypujemy serem i, jeśli to konieczne, doprawiamy solą lub pieprzem (Ja, w tej całej euforii, zapomniałam o serze. Mimo to, smakowało świetnie).
Szybkiego i smacznego obiadu : ))
~ Maryja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz